wtorek, 17 września 2013

CULINARY TUESDAY # 2 BUTTERNUT SQUASH PIE

Dyniowate są warzywami, które powoli zdobywają moją kuchnię. Młode, zielone cukinie, gotowane na parze lub grilowane, są moimi ulubionymi warzywami do obiadu.
 
Miałam już kiedyś przyjemność podzielić się moją przygodą kulinarną z kwiatami cukinii, a dziś będzie mowa o dojrzałym kabaczku.
 






 
Przeprowadziłam kuchenny eksperyment, którego efekty dziś przedstawię.
 
Otrzymałam od znajomej przepis na  wegetariańskie danie z kabaczka. Jest ono dodatkowo  bezglutenowe i piecze się w kąpieli wodnej.
Właściwie to tylko ta "kąpiel wodna" zdaje się być najtrudniejszym elementem w przygotowaniu tego dania, ale jak się okazało  że niesłusznie.

Przepis, który otrzymałam sugerował pieczenie ciasta w jednej płaskiej foremce o średnicy 25 cm.
 Ze względu na niewielkie gabaryty mojego elektrycznego piekarnika i tę kąpiel wodną  postanowiłam upiec ciasto w formie do muffinek.
Podane poniżej ilości produktów pozwoliły na upieczenie dwunastu sztuk.
 
  




 
Ciasto ma konzystencję delikatnego i wilgotnego pasztetu warzywnego.
 
Wegetariańskie ciasto z kabaczka:
 
Nasmarować formę o średnicy ok.25 cm olejem  (można użyć olej kokosowy)
1 duża dynia/kabaczek - można zastąpić  dynią z puszki(ptrzebujemy 2-2,5 szklanki gotowanego)
dużych jaj
1 szklanka mleka kokosowego z puszki
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki goździków
1/8 łyżeczki soli

Przekrojonego na pół kabaczka, bez nasion pieczemy  w 190 stopniach Celsjusza przez około godzinę lub do miękkości. Dla oszczędnych polecam ugotowanie ćwiartek na parze. Nastepnie zdejmujemy cieniutką skórkę, która na tym etapie schodzi bardzo łatwo. Gotowanemu na parze kabaczkowi możemy dodać smaku podduszając go na patelni z niewielkią ilością oleju kokosowego
Kolejnym krokiem jest zmiksowanie na gładką masę.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Roztrzepać jajka, następnie dodać wszystkie składniki i delikatnie zmieszać.
Wlać ciasto i umieścić foremkę z ciastem w blasze wypełnionej wodą tak,  aby była
połowie wysokości zanużona w wodzie.
Zmniejszyć ogień do 180 stopni C i piec  przez 10 minut, a następnie zwiększyć ponownie do 200 stopni C i piec  kolejne 35 min. aż nóż włożony w środek wychodzi czysty (ok. 45 min. Całkowity czas pieczenia).
Ciasto z kabaczka możemy podać jako danie obiadowe, przystawkę lub deser.

Osobiście uważam iż przy podanych proporcjach przypraw  danie doskonale nadaje się na deser.
Gdy będę go przygotowywać je następnym razem podwoję ilość przypraw oraz planuję dodać sól i sporą ilość pieprzu.
 
Po przygotowaniu ciasta wziąż pozostało mi sporo masy dyniowej. Nie myślać długo rozmroziłam porcję drobiowego rosołku domowej roboty. Dodałam szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej  i w kilka minut miałam przepyszną, kremową zupę z dyni.
 






Życze powodzenia w Waszych eksperymentach z dyniowatymi  i ....
SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis :)
    Będzie trzeba wypróbować :)
    Z dyniowatych luuuuubię wszelkiego rodzaju zupki - kremy i placki cukiniowe smażone na beztłuszczowej patelni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności :) chyba w domu coś pichcę dzisiaj

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!