wtorek, 10 września 2013

CULINARY TUESDAY #1 WINTER CAPRESE

Zapraszam dziś na wpis kulinarny. Będzie to pierwszy z serii "kulinarny wtorek".
 
W roli głównej wystąpi caprese w nieco innej odsłonie.
Wprawdzie do zimy jeszcze daleko, ale zaintrygowana prostym i oryginalnym przepisem, postanowiłam sprawdzić jak smakuje zimowe caprese.
Przepis na tę przystawkę znalazłam na blogu Cucinissima.
 


Przyznaję, że nadal na pierwszym miejscu pozostanie danie przygotowane z mozarelli, pomidorów i bazylii... Jednak dla poszukujących nowych doznań smakowych, prezentowana dziś przekąska na pewno takowych im dostarczy!

 




 
 
Zimowe caprese – mozzarella z pomarańczą
 
Porcja dla 4 osób
Składniki
2 kule mozzarelli z mleka bawolego, każda o masie około pół kg
4 pomarańcze
kilka zielonych oliwek bez pestek, z zalewy
oliwa z oliwek
słodka papryka w proszku
Przygotowanie
Pomarańcze dokładnie obierz i oczyść z białej skórki. Pokrój mozzarellę, pomarańcze i oliwki w plasterki.Na talerzu układaj na przemian plasterki mozzarelli i pomarańczy, oprósz delikatnie papryką w proszku, ułóż kawałeczki oliwek. Polej oliwą z oliwek. Podawaj z pieczywem.
 
Pozwoliłam sobie na małą wariację i zamiast mozarelli w plastrach, użyłam mozarelli w postaci małych kulek. Ta forma podsunęła mi pomysł, aby zaserwować te przekąskę w formie szaszłyka.
Właśnie tak planuję podać moim gościom przy najbliższej okazji.
 


Jestem ogromnie ciekawa czy tylko dla mnie caprese w takiej odsłonie było nowością. Chętnie przeczytam Wasze opinie!

2 komentarze:

  1. mmm, uwielbiam mozarellę i to bardzo :)
    Ale z pomarańczą jeszcze nie jadłam - szybko muszę to nadrobić :)
    Wygląda niezwykle smakowicie i apetycznie. A przy zdjęciach wspaniale uchwyciłaś światło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł i jakże mało spotykany - mozzarella z pomarańczą... chyba kiedyś go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!